NIEUWS


Kind van Maria

ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2024

Ga je mee naar Maria in Kevelaer?

Ben je tussen 6 en 14 jaar en vind je het leuk om samen met andere kinderen te zingen, te bidden en samen te zijn? Kom dan met de bus mee naar Kevelaer. Dan maken we er samen een mooie dag van.

Wat neem je mee:

Misdienaars: toog en superplie

Voor de bruidjes: witte jurk (Heb je zelf geen witte jurk dan kun je deze van ons lenen. Bel daarvoor met Marijke of Anne)

Voor de jongens: witte broek en witte blouse

7 euro (voor de bus en samen eten). Te voldoen bij instappen in de bus bij Marijke of Anne.

Maximaal 5 euro zakgeld om een souvenirtje te kopen, 2x broodpakketje in rugzak, leesboekje voor in de bus en het telefoonnummer mama of papa.

Opgeven vóór augustus bij onderstaande personen of bij jouw eigen kerk.

Hengelo:

Anne van Hoogmoed, annevh68@gmail.com,      06-12497753

Marijke Platenkamp, mh.platenkamp@home.nl  06-11148538

Borne – Hertme:

Hanneke Verdonschot, fam.verdonschot2@home.nl,

06-49863955

H. Geestparochie: Ans ter Velde, 06-28370514 of                             

Liedeke ten Vregelaar, liedeketenvregelaar@gmail.com

Meld je snel aan of vraag papa of mama om dat te doen,

dan zien we elkaar 24 augustus tijdens de Twentse processie naar Kevelaer. 

Van uw pastores

In een mooie en plechtige viering op 1 juni werd onze collega James Keuben in de St. Catharinakathedraal in Utrecht door Kardinaal Eijk tot diaken gewijd. Op 9 juni was er een feestelijke eucharistieviering in de Lambertusbasiliek waarin James voor het eerst in onze parochies als diaken assisteerde en ook de overweging verzorgde. Wij feliciteren onze collega van harte en wensen hem veel inspiratie in zijn pastorale werk en op de weg naar zijn priesterwijding.

Op zondag 26 mei en 2 juni hebben tijdens feestelijke eucharistievieringen 41 kinderen uit onze parochies hun eerste Heilige Communie ontvangen. Mooi was, dat de kinderen ook geld of cadeautjes hadden ingezameld voor een goed doel.

Met een groep geïnteresseerde parochianen hebben we ons verdiept in het boek “Als God renoveert” van Father James Mallon. Hij herinnert ons eraan, dat we als christenen allemaal leerlingen van Jezus zijn en dat we als gedoopten op weg gezonden zijn om het evangelie te verkondigen. Wat dat betekent voor onszelf en voor onze geloofsgemeenschappen, daarover gingen we met elkaar in gesprek. Het was zinvol en inspirerend om daarover met elkaar in gesprek te zijn.

Samen met vrijwilligers zijn we druk bezig met nieuwe initiatieven voor het komende werkjaar: zo willen we beginnen met een Alphacursus en zal op 3 november de eerste Familiezondag zijn voor ouders en kinderen.

Ook willen we in het najaar met u in gesprek over het pastoraal beleid voor de komende jaren.
Daarvoor krijgt u nog een uitnodiging.

Een hartelijke groet en God zegene u,

Pastoor Jurgen Jansen, Pastor Casper Pikkemaat, Diaken James Keuben, Pastoraal werker Annet Zoet.

Tweedaagse bedevaart                                                               

Gaat u ook met ons mee op bedevaart naar Banneux ?Ook dit najaar gaan we vanuit Twente en Salland weer naar Banneux voor een tweedaagse bedevaart.

Dit jaar is deze op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2024.

Banneux, de bedevaartplaats in de Belgische Ardennen. Het is de plaats waar Maria in 1933 is verschenen aan Mariette Beco.

Opstapplaatsen De Lutte en Nijverdal.  Alles wordt verder voor u geregeld.

Aanmelden uiterlijk 1 augustus 2024.

Contactpersoon uit de regio voor deze bedevaart is: 

Ans Olde Theussink Tel. 06 274 08 273

Vanuit het parochiebestuur

Als u deze Kerkwijzer ontvangt is de vakantietijd aangebroken.
In deze periode neemt de samenleving en dus ook de kerk (wij maken tot slot van rekening deel uit van deze samenleving) gas terug. Achter de schermen wordt er echter (op een aangepast tempo) doorgewerkt aan diverse ontwikkelingen binnen onze parochie. Zo lopen de voorbereidingen voor het samengaan van de parochie OLV Onbevlekt Ontvangen Zenderen met onze parochie HH. Jacobus en Johannes op diverse niveaus door.

Nieuwe website
Dat samengaan geldt ook voor de websites van de drie samenwerkende parochies De Goede Herder, Heilige Geest en HH. Jacobus en Johannes. Na de zomer (precieze datum is nog niet bekend) zal er een nieuwe website met de voorlopige werknaam www.dedrieeenheid.nl gepresenteerd worden.

Een werkgroep communicatie samengesteld uit leden van de drie parochies heeft deze website voorbereid. De afzonderlijke websites zullen voorlopig nog blijven bestaan. Het streven is om informatie uit het pastorale team, parochies en de diverse werkgroepen op de nieuwe website bij elkaar te brengen.

Achter de website zit een database die het makkelijker maakt om informatie voor de nieuwsbrieven voor alle drie parochies met 12 locaties te delen en samen te stellen.
Wat interessant is voor Borne kan ook interessant zijn voor Hengelo, Goor of bijvoorbeeld
St. Isidorushoeve, om maar eens een paar plaatsen te noemen. Op deze manier kunnen we elkaar inspireren en motiveren.

Pastoraal beleidsplan
Onze drie parochies delen al het pastorale team. De afgelopen maanden hebben zij een pastoraal beleidsplan uitgewerkt wat op dinsdag 18 september in Stefans-Hof gepresenteerd zal worden aan alle parochianen van de drie parochies. U hebt in de vorige Kerkwijzer hierover al kunnen lezen en bent van harte uitgenodigd voor deze avond.

In september zal er voor alle parochianen van de drie parochies een Alpha cursus opgestart worden.
Meer informatie hierover vindt u verderop in deze Kerkwijzer. De gezamenlijke gezinszondagen zullen in november van start gaan in de St. Stephanuskerk en in de Stefans-Hof. Zo heeft u alweer een kleine vooruitblik gekregen van wat er voor het komende najaar op stapel staat. Na de vakantie hopen wij u te ontmoeten bij de jaarlijkse parochieviering bij de start van het nieuwe seizoen, op zondag 8 september om 9.30 uur bij de Mariakapel op de Koppelsbrink. Maar voor het zover is gaan we hopelijk nog genieten van een mooie zomerperiode.

Namens het parochiebestuur wil ik u dan ook een hele fijne en onbezorgde vakantietijd toewensen.
Huub Verdonschot, Secretaris parochie HH. Jacobus en Johannes

Een pelgrim is onderweg langs akkers

In deze vakantiemaanden trekken veel mensen erop uit. In vroeger eeuwen was vakantievieren niet gebruikelijk. Wie op reis ging deed dat niet voor z’n plezier, maar met een duidelijk doel: als handelaar, als soldaat of als pelgrim.

Het woord ‘pelgrim’ kennen wij in de betekenis van een bedevaartganger. Het woord komt uit het Latijn en wordt daar peregrinus genoemd. Letterlijk betekent dit: iemand die door of langs de akkers trekt. In het Middelnederlands werd een pelgrim ook wel peregrijmen of pellegrijm genoemd. Van dit laatste is ons woord pelgrim afgeleid. Een pelgrim is dus heel letterlijk iemand die op pad gaat en langs velden en akkers trekt, op weg naar een religieuze bestemming.

Pelgrimeren – het op pelgrimstocht gaan – is al zo oud als er godsdiensten bestaan. Reizen naar heilige plaatsen geeft gelovigen het gevoel dichter bij het goddelijke te komen. In veel gevallen is de reis er naartoe – het onderweg zijn – vaak zelfs belangrijker dan de aankomst op de plaats van bestemming.

Het Latijn kent ook het woord peregrinatio. Dit woord heeft meer betekenissen die wel allemaal verband met elkaar houden. Zo wordt met peregrinatio de pelgrimstocht zelf bedoeld, maar het werd in de middeleeuwen ook gebruikt voor de keuze van monniken om bij wijze van boetedoening vrijwillig in ballingschap te gaan. Daarnaast komt het woord ook voor als aanduiding voor het reisverslag van een pelgrimstocht. Veel hedendaagse pelgrims voelen nog steeds de behoefte om de belevenissen en ervaringen die ze onderweg langs de akkers opdoen op papier te zetten.

Hoe kom ik de vakantie door?

Beste mensen van alle generaties,

De zomervakantie is dé tijd dat je even afstand neemt van bergen huiswerk, vroeg opstaan en eindeloze toetsweken.  Ik hoop dat je na de vakantie een prachtige start mag hebben in een nieuwe klas of een nieuwe studie.

Maar hoe zorg je ervoor dat je in deze periode geen afstand gaat nemen van het geloof? Met dit lijstje houd je je geloof up-to-date in de vakantie. Voor alle generaties van onze geloofsgemeenschap. We sturen ons dagelijks geloof niet voor en tijdje met vakantie. Juist dit mogen dagen/ weken zijn om ook de tijd met God door te maken. Dat kan heel eenvoudig.

Lees je bijbel
Pak in plaats van je telefoon eerst je bijbel ’s ochtends en maak hier een gewoonte van. Spreek met jezelf af om ieder dag een aantal bladzijdes of hoofdstukken te lezen. 

Bid elke dag

Neem iedere dag even een moment om stil te staan bij wie God is en Hem te danken in gebed. Vind je dat nog lastig? Neem dan een vriend, vriendin, kennis, of familielid in gedachten waar je die dag een keer voor bidt. 

Een boek lezen

Neem naast de boeken die je altijd leest dit keer ook een mooi inspirerend christelijk boek mee op vakantie. Zo kan je én lekker blijven lezen en bezig zijn met het geloof.

Muziek luisteren

Vind je het lastig om stille tijd te houden? Luister dan naar christelijke muziek. Dit kan je tijdens het koken, wandelen, fietsen of sporten aan hebben staan.

Speak Life

Neem ’s morgens voordat je met de dag begint kort een momentje om God te vragen of Hij je wil wijzen welke mensen die dag jouw bemoediging nodig hebben.

Een brief naar God

Pak pen en papier, je telefoon, laptop of je iPad en schrijf iedere week een korte brief naar God. Hierin schrijf je hoe je je de afgelopen week hebt gevoeld, waar je dankbaar voor bent en wat je God nog zou willen vragen.

U  zult een geweldige vakantietijd hebben.

Het ga u goed!

Met vriendelijke groet,

Pastoor Jurgen Jansen

Oriëntatie- en basiscursus koordirectie

Dit najaar start de Kerkelijk instelling St. Caecilia aartsbisdom wederom met de oriëntatie- en basiscursus koordirectie (2024 -2025) op verschillende locaties binnen het bisdom. De cursus bestaat uit vijftien zaterdagen van 10.00 – 14.00 uur met een frequentie van ongeveer een keer per twee weken, te beginnen in oktober van dit jaar, docent is Ronald de Haan.

De start van de nieuwe cursus staat gepland op zaterdag 19 oktober 2024 en zal doorlopen t/m juni 2025. De cursus is bedoeld voor aankomende, alsmede huidige koordirigenten, die zich graag verder willen bekwamen in het leiden van liturgische koren. Het aanbod van de cursus is gericht op het ontwikkelen van basis slag technische vaardigheden alsmede het benoemen van aspecten waar een dirigent in de praktijk mee te maken krijgt: voorbereiding, muzikaal beleid en verantwoorde programmering binnen de liturgie. Verder wordt er ingegaan op verdieping en kennismaking van liturgisch repertoire en eenvoudige algemene muziekleer.

Cursusdagen vinden zo veel mogelijk plaats op de locaties waar de cursisten vandaan komen. Gedurende de cursus wordt ernaar gestreefd viermaal een koorpracticum te laten plaatsvinden, waarbij het niveau van elke cursist afzonderlijk leidend is. Aan cursisten die reeds een koor leiden worden hogere eisen gesteld dan aan cursisten die een rol als 2e dirigent vervullen of aankomend zijn. De cursus wordt afgesloten met een deelname certificaat en rapportage.

Ben je al de nodige tijd als dirigent actief voor een koor, maar heb je het idee dat je wel eens vastloopt op sommige onderdelen, dan is deze cursus zéker iets voor je. Vervul je een rol als 2e dirigent en zou je graag wat meer bagage willen hebben om het koor nóg beter te ondersteunen? Meld je eveneens aan. Of nieuwsgierig geworden? Meld je eveneens aan om te zien of dit iets voor je is. Je bent van harte welkom.

Voor aanmelding en verdere informatie kun je terecht bij cursuscoördinator Marcus de Haard,
tel: 06-49957318. E-mail: sintcaecilia@aartsbisdom.nl

Tweedaagse bedevaart                                                                  

Gaat u ook met ons mee op bedevaart naar Banneux ?Ook dit najaar gaan we vanuit Twente en Salland weer naar Banneux voor een tweedaagse bedevaart.

Dit jaar is deze op zaterdag

24 en zondag 25 augustus 2024.

Banneux, de bedevaartplaats in de Belgische Ardennen. Het is de plaats waar Maria in 1933 is verschenen aan Mariette Beco.

Opstapplaatsen De Lutte en Nijverdal.  Alles wordt verder voor u geregeld.

Aanmelden uiterlijk 1 augustus 2024.

Contactpersoon uit de regio voor deze bedevaart is: 

Ans Olde Theussink Tel. 06 274 08 273

Ontmoeting met Catechetisch assistent Bea Oude Mulders – Geerdink

EN DIACONAAL ASSISTENT ALBERT GILSING!

U zult wellicht denken, wie zijn dat dan?

Bea Oude Mulders en Albert Gilsing zijn beiden betrokken katholieken in een van de parochies van ons bisdom. Zij hebben ook een opleiding gevolgd (van twee jaar) in ons bisdom. Om met een bijzondere aandacht binnen de catechese en diaconie beschikbaar te zijn.

Als pastoraal team zijn we op zoek naar mensen die de opleiding tot catechetisch werker of diaconaal assistent willen volgen om met je deskundigheid en betrokkenheid je in te zetten voor de catechese of diaconie. Ben je geïnteresseerd, wil je erover nadenken, wil je je laten informeren?  Kom dan op woensdagavond 25 september om 20.00 uur naar de Franciscuskerk te Hengelo.

Op deze avond presenteren Albert Gilsing en Bea Oude Mulders-Geerdink zich en zullen van hun ervaringen getuigen. Ook maken zij ons deelgenoot van hun feitelijke bezigheden binnen de parochie. Als je komt dan ben je nog nergens aan gebonden. Kom in alle openheid om informatie te ontvangen, om je vragen te stellen, wellicht wordt het dan iets voor jou!

Wil je ons laten dat je komt? Geef je op via contact@pastoraalteam.nl

Namens pastoraal team, Pastoor Jurgen Jansen

BEA OUDE MULDERS – GEERDINK

Wie ben ik

Mijn naam is Bea Oude Mulders. Vanaf november 2017 ben ik parochiecatecheet in de St. Jorisparochie in Almelo. In onze parochie hebben we geen pastoraal werker meer. Samen met diaconaal assistent Annette ter Ellen ondersteun ik pastoor Woolderink. 

Hoe ben ik hiertoe gekomen

Sinds mijn kindertijd doe ik vrijwilligerswerk in de parochie:

Kinderkoor, jongerenkoor, lector en misdienaar. In 2009 werd ik lid van de werkgroep Eerste Heilige Communie en in 2011 ook van de werkgroep Vormsel. Het was erg fijn om bezig te zijn met kinderen en jongeren en hun geloof. Maar ik merkte dat het inhoudelijk wel moeilijk kan zijn om bepaalde zaken goed te verwoorden. Hier wilde ik me graag in ontwikkelen. Daarom ben ik in september 2012 de driejarige opleiding tot parochiecatecheet gaan volgen.

Wat heeft het mij gebracht

In het eerste jaar leerde ik veel over de sacramenten en kreeg ik een theologische basis. In het tweede jaar stond de praktische vorming centraal, zoals hoe werk je met groepen. In het derde jaar moest ik een ‘stage’ doen in onze parochie. Ik heb daarbij gekozen om een gespreksgroep “ Geloven Nu’ te beginnen. Juist ook omdat mijn eigen leerdoel was om mij beter te kunnen verwoorden. Deze gespreksgroep leid ik nu nog.

Door de opleiding kreeg ik meer kennis. Ik leerde dat, wanneer je als catecheet aan het werk gaat, je je eigen achtergrond en geloof meeneemt. Maar ook iedereen die je ontmoet brengt hun eigen achtergrond mee. En daar moet je zeker rekening mee houden.

Wat ik ook heel belangrijk vind is ontmoeting. Sinds 2017 zijn er in ons bisdom al meerdere mensen die werken als parochiecatecheet of daarvoor in opleiding zijn. Wij hebben onderling contact via een groepsapp. Het is fijn om dit contact te hebben, want zo kun je elkaar helpen en versterken. We komen dan ook nog steeds één keer per jaar bij elkaar. Voor vorming, maar ook voor ontmoeting. 

Ik ben heel dankbaar dat ik door deze opleiding dit mooie werk als parochiecatecheet mag doen en voor het grote vertrouwen van onze pastoor Woolderink.

Bea Oude Mulders

Parochiecatecheet St. Jorisparochie

ALBERT GILSING

Bij deze wil ik mij even kort voorstellen. Mijn naam is Albert Gilsing, 59 jaar en woonachtig in Silvolde (Achterhoek). In het dagelijks leven ben ik psychiatrisch senior verpleegkundige, voor de GGZ-organisatie ProPersona op de locatie Multi Complexe Zorg te Wolfheze.

Mijn hele leven door ben ik betrokken geweest met allerlei vrijwilligerstaken binnen de parochie.

In deze jaren heb ik ook meerdere cursussen gevolgd om de vrijwilligerstaken verantwoord te kunnen vervullen. De laatste cursus was tot diaconaal assistent.

Destijds was het pastoor Peter Ambting die mij attendeerde op het bestaan van deze opleiding.

Pastoor Jurgen Jansen heeft mij gevraagd om iets te schrijven over deze opleiding aan het Ariënsinstituut te Utrecht. In 2014 ben ik gestart aan de opleiding tot catecheet, voor deze opleiding staat drie jaar. Echter in 2016 begon de opleiding tot diaconaal assistent en kwam ik tot de conclusie dat deze opleiding veel beter bij mij past. Handen uit de mouwen en vooral praktisch bezig zijn met en voor onze medemens. Na het theoretische deel van de catechetenopleiding te hebben afgerond, ben ik dus overgestapt naar de opleiding tot diaconaal assistent. En dit met heel veel plezier!

Deze tweejarige opleiding is in alle opzichten gevarieerd, wat betreft de theorie en de praktisch uitvoering van het geleerde. Tijdens de opleiding heb ik veel steun ervaren van medecursisten, docenten en ons pastoraal team.

Door deze opleiding mag ik mij een gekwalificeerd vrijwilliger noemen en voel ik mij als een vis in het water. Het tot steun zijn van medevrijwilligers of leiding nemen in een werkgroep of project, maken dat ik heel veel voldoening ervaar in het vrijwilligerswerk. Daarnaast geeft het een extra verdieping in mijn eigen geloofsbeleving.

Nieuwsgierig geworden en/of vragen over de inhoud van de opleiding tot diaconaal assistent?

Kom dan naar de informatieavond op woensdag 25 september, om 20.00 uur in de Franciscuskerk te Hengelo.

Good goan en tot dan!

Albert Gilsing, Diaconaal assistent Maria Laetitia parochie Ulft-Doetinchem

Diaken James Keuben,
Pastoraal werker Annet Zoet,
Parochies De Goede Herder,  HH. Jacobus en Johannes, H. Geest,  O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.

Kapel ’t Dijkhuis

Komt u ons team versterken?

Iedere zaterdagmorgen rond 10.00 uur komen 7 vrijwilligers van de Dijkhuiskapel bijeen om de minder mobiele bewoners van het Dijkhuis, die de vieringen in de kapel graag willen bijwonen, op te halen van de verpleegafdelingen en/of appartementen en naar de kapel te brengen. Na afloop van de viering wordt er onder het genot van een kopje koffie of thee samen met de bewoners en de vrijwilligers nog even nagepraat en de laatste nieuwtjes uitgewisseld.

Daarna worden de bewoners weer door dezelfde vrijwilligers naar de verpleegafdelingen en/of appartementen teruggebracht.

De groep bestaat uit circa 30 dames en heren. Wekelijks helpen 6 tot 7 vrijwilligers op de zaterdagmorgen van 10.00 t/m 12.00 uur. De vrijwilligers bepalen samen in een overleg wanneer en wie op welke zaterdag komt helpen. De frequentie wordt dus door de vrijwilliger zelf aangegeven. Gemiddeld is dat eens per
3 tot 5 weken.

Wilt u ons team komen versterken of misschien eerst meer informatie, schroom dan niet maar neem gerust contact op met Martine Veldhof-Oude Hesselink coördinatrice van de vrijwilligers van het TMZ

tel: 06-83.638.513