NIEUWS


Osse, petret van ‘n pestoor

Pastoor Chrisjan Osse was in Beckum pastoor van 1907 t/m 1940 en heeft in al die jaren zoveel indruk gemaakt dat hij een bijna iconische status heeft in het kerkdorp van de gemeente Hengelo. Toneelvereniging Levenslust Beckum viert hun 75-jarig bestaan met een theaterspektakel over pastoor Osse. Dit eerbetoon aan de legendarische pastoor Osse vindt plaats op drie verschillende locaties.

‘Appels en peeren, ook voor gereformeerden’. Voor menigeen geeft dit vraagtekens, maar iedere Beckumer kent deze kreet. Dit stond namelijk op een bord in zijn tuin. In de jaren ’30 is ook een nieuwe kerk gebouwd, de huidige H. Blasiuskerk. En deze kerk is gebouwd met Osse-bakstenen, uit de fabriek in Losser. Pastoor Osse is geboren in Losser in het huidige ‘Ossehoes’ en hij is ook overleden in Losser, ziek en vermoeid na een fietstocht van Beckum naar Losser.

Jan Riesewijk heeft het script geschreven, alle gelden die nodig zijn om dit te bekostigen zijn binnengeharkt, de audities hebben vorig jaar plaatsgevonden en linksom of rechtsom is heel Beckum betrokken bij deze voorstellingen. Het is anno juni 2023 heel gewoon om mensen in klederdracht op het schoolplein of sportzaal te zien staan want dan moet er weer gerepeteerd worden.

Er zijn voorstellingen op 14 t/m 17 en 21 t/m 24 september 2023. Meer informatie en kaartverkoop is te vinden op de website van Theater Osse

Geloofsverdieping door pastoor Jurgen Jansen

De avond wordt gehouden in het Parochiehuis van de
St. Lambertus, Wemenstraat 2 in Hengelo.

Inloop: 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur

Afsluiting: 21.30 uur

Dinsdag 3 oktober

Dinsdag 7 november

Dinsdag 12 december

Aanmelden is niet noodzakelijk.

Yunus Emre Moskee Almelo

Wandelend door Almelo zie je aan de rand van het stadscentrum een witte toren boven de huizen uitsteken. Het is de minaret van de Yunus Emre Moskee. Zodra je de gebedsruimte binnenstapt, bevind je je in een betoverend schouwspel van kleur en licht. De muren zijn versierd met prachtige tegels met bloemenmotieven en eindeloze geometrische patronen. De koepel van de grote zaal is groen gekleurd en vanuit het midden hangt een enorme kroonluchter. Deze schitterende lamp en het patroon in de tegels zijn niet alleen ter decoratie, ze hebben een speciale betekenis.

Openingstijden

Woensdag en donderdag 10.00-17.00 uur       

Vrijdag 14.00-18.00 uur            

Zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur  

Gesloten op maandag en dinsdag        

Bezoekers zijn tijdens het gebed van circa 30 minuten van harte welkom op het balkon.

Kijk op de website van de moskee voor de gebedstijden: www.almelocami.nl

Proces zaligverklaring van broeder Everardus Witte officieel heropend

Het bisdom van ’s-Hertogenbosch heropende dinsdag 20 juni 2023 officieel het zaligverklaringsproces van de franciscaanse broeder Everardus Witte. De zaak van het ‘heilig bruurke van Megen’ stond sinds 1971 in de ‘pauzestand’.

Het graf van broeder Everardus Witte.

‘Mensen stoppen gebedsverzoeken tussen de vingers, in de mouw en waar ook.’

Daarmee heropent de bisschop officieel het proces van eerbiedwaardig- en zaligverklaring van broeder Everardus Witte (1868-1950), beter bekend als ’t Heilig Bruurke van Megen.

Dat proces werd in 1971 formeel gepauzeerd, maar wordt nu weer nieuw leven ingeblazen.

Portier en huisschilder

Volgens velen, in ieder geval volgens de Megense stichting Everardus Witte Fonds, verdient ’t Heilig Bruurke of het ‘levend gebed’ zijn zaligverklaring. Het fonds zegt te hebben vastgesteld dat broeder Everardus nog steeds heel veel mensen steun geeft. Hij wordt gezien als een heilige. ,,Wij vinden dat we als minderbroeders nu moeten bewerkstelligen dat hij zalig wordt verklaard”, aldus broeder Hans-Peter Bartels van het Everardus Witte Fonds. 

Wereldjongerendagen in Lissabon

De grote openluchtmis met paus Franciscus is zondag 6 augustus het hoogtepunt en tevens de afsluiting van de Wereldjongerendagen in Lissabon.

Het is dit jaar voor de 17e keer dat dit feest voor katholieke jongeren wordt gehouden.

De eerste keer was in 1984 in Rome.

Sindsdien hebben de WJD om de paar jaar plaatsgevonden.

Dit jaar is Lissabon in Portugal de plaats waar het geloofsfeest voor jongeren zich van 1 tot en met 6 augustus afspeelt.

Ook vanuit Nederland nemen enkele honderden jongeren hieraan deel. Sommigen van hen vertrekken eind juli al vanuit Nederland om via Frankrijk en Noord-Spanje naar Lissabon te reizen. In de eerste dagen van augustus nemen ze deel aan een voorprogramma in een van de Portugese bisdommen.

De WJD worden afgesloten met een grote nachtwake in de openlucht en op zondagmorgen de mis met de paus.

Deze wordt door KRO-NCRV live op televisie uitgezonden.

Ook op het platform www.katholiekleven.nl zijn voortdurend updates van de WJD te vinden.

Meer info op www.wjd.nl

Ziekencommunie /communie thuis

Zieken of mensen die niet mobiel zijn en niet naar de kerk kunnen komen, kunnen thuis de communie ontvangen.

Ongeveer één keer per maand komt een vrijwilliger langs om de communie te brengen. Met een kort ritueel wordt de communie uitgereikt.

Wie graag de communie thuis wil ontvangen of iemand kent die de communie thuis zou willen ontvangen, kan contact opnemen met het secretariaat van de kerk.

Welkom Thuis : Katholieke Jongerendag 

Op zaterdag 4 november 2023 wordt onder de vlag van JongKatholiek, de jongerenafdeling van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, een Katholieke Jongerendag (KJD) gehouden met als thema ‘Welkom thuis’. Deze dag wordt georganiseerd door een enthousiaste groep vrijwilligers in samenspraak met mgr. Mutsaerts, bisschopreferent voor Jeugd en Jongeren namens de Bisschoppenconferentie.

“Vanuit heel het land zijn deze dag jongeren tussen 16 en 30 jaar welkom in Congrescentrum De Grote Pekken in Veenendaal om hun geloof te beleven en andere jongeren te ontmoeten. Met het thema ‘Welkom thuis’ willen wij de katholieke jongeren laten ervaren dat de Kerk in Nederland leeft! We mogen thuis zijn bij elkaar en bij de Vader, in gemeenschap leven en als jongeren onze plek binnen de Katholieke Kerk innemen,” zeggen de organisatoren.

Aansluiten bij over de WJD
De Katholieke Jongerendag wordt drie maanden na de Wereldjongerendagen (WJD) gehouden. Honderden Nederlandse jongeren reizen daarvoor komende zomer naar Lissabon. Veel jongeren zullen hier inspiratie opdoen en stappen zetten in geloof.

De Katholieke Jongerendag wil aansluiten bij dit enthousiasme en de jongeren die niet naar de WJD gegaan zijn, daarin meenemen. Het zal een dag worden van nieuwe ontmoetingen en weerziens.
Door een kerngroep wordt al hard gewerkt om de KJD voor te bereiden. De organisatie bestaat uit verschillende werkgroepen van jongeren uit de bisdommen, nieuwe bewegingen, congregaties, katholieke studentengroepen en jongeren uit migrantengroepen. Daarmee wordt de Katholieke Jongerendag een breed gedragen initiatief.

De organisatie wil deelnemers gelegenheid bieden om te bouwen aan een persoonlijke relatie met God. Het programma bevat onder andere sprekers, muziek, de heilige Mis, workshops en ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Ook tieners tussen 12 en 15 jaar zijn met een tiener- of vormselgroep van harte welkom om aan te sluiten bij het programma deze dag.


Meer informatie volgt na augustus, voor promotiemateriaal, zoals posters en flyers, kan contact worden opgenomen met Joris Buiting via: JorisBuiting@hotmail.com onder vermelding van KJD.

Bezorgers v/d Wheelschool bedankt

Het was jarenlang een vertrouwd gezicht in de straten van de voormalige Theresiaparochie dat leerlingen van basisschool De Wheele het parochieblad gingen bezorgen bij de parochianen aan huis. En dit kon door medewerking van de leerlingen, ouders en leerkrachten die zich hiervoor hebben ingezet.

Door reorganisatie op school komt er aan deze medewerking vanaf het nieuwe schooljaar helaas een eind. We vinden dit erg jammer en het betekent het einde van een jarenlange traditie waar wij als parochie heel trots op mogen zijn.

Het betekent ook dat wij nu op zoek zijn naar nieuwe bezorgers die eens in de 4 à 5 weken het parochieblad willen bezorgen bij parochianen rondom De Wheele.
In totaal gaat het om zo’n 400 exemplaren. Als u zin en tijd hebt in een wandeling en daarbij ook de Kerkwijzer in de brievenbus wilt doen dan kunt u zich opgeven bij het secretariaat van de St. Stephanuskerk aan de Stationsstraat 1A in Borne.

U mag bellen op werkdagen tussen 09.30 uur en 11.30 uur met 074-2661310.

Mailen kan ook via st.stephanusborne@hetnet.nl.

Alvast hartelijk dank

Secretariaat, Laurens van Urk

Benoeming Laurens van Urk

De drie samenwerkende parochies, met samen 12 locaties en ongeveer 35.000 geregistreerde gelovigen, werken sinds enige jaren intensief samen. Wij delen het pastoraal team, trekken samen op met dopen, eerste H. Communie, H. Vormsel, pelgrimage en bedevaarten.

De drie bestuurssecretariaten zetten gezamenlijk voorzichtige stappen naar één centraal secretariaat.

Binnen het centrale secretariaat voor de drie samenwerkende parochies hebben we Laurens van Urk benoemd. Laurens heeft vele jaren ervaring opgedaan als spin in het web van de parochie van de HH. Jacobus en Johannes in Borne en omstreken. Met die ervaring gaat hij nu het centrale secretariaat versterken in het team waarvan Bernadette Morskieft de eerstverantwoordelijke is.

Dit betekent dat Laurens 13 uur per week gaat werken op het centraal secretariaat bij de Franciscuskerk in Hengelo, Berfloplein 18, in Hengelo. Voor de overige 25 uren blijven zijn werkzaamheden in Borne.

Wij wensen Laurens van Urk heel veel succes in zijn nieuwe functie, die hij per 1 juli 2023 gaat combineren met zijn werkzaamheden voor Borne.

Parochiebestuur HH. Jacobus en Johannes

R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Ineke Meulendijk nieuwe functionaris meldpunt grensoverschrijdend gedrag R.K. Kerk

Op donderdag 1 juni startte mw. Ineke Meulendijk-Giese MSc als meldpuntfunctionaris op het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag voor de Rooms-Katholieke Kerk. In haar vorige baan was mevrouw Meulendijk beleidsadviseur van verschillende gemeentes op het gebied van onder meer onderwijs, jeugd, veiligheid, gezondheid en welzijn.

Het Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag is ingesteld op initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en het bestuur van de Conferentie Nederlandse Religieuzen (KNR).

Het is het adres voor vragen, signalen of klachten over grensoverschrijdend gedrag binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Mw. Meulendijk is daar met ingang van 1 juni 2023 het eerste aanspreekpunt.

Zij volgt in deze functie mw. mr. Monique Braspenning op.

De nieuwe meldpuntfunctionaris is gemotiveerd om iets te kunnen betekenen voor de doelgroep. “Grensoverschrijdend gedrag, zeker binnen de kerk, slaat een diepe wond bij mensen. Goed beleid dient de veiligheid en integriteit te waarborgen. Een goed functionerende klachtencommissie is essentieel om onbevooroordeeld en zorgvuldig met signalen van het tegendeel om te gaan”, aldus de nieuwe meldpuntfunctionaris. Bron: RKKERK.NL