Vastenactie 2024 Leven in een veranderende wereld

Zimbabwe (tot 1980 Rhodesië geheten) grenst aan Zambia, Botswana, Zuid-Afrika en Mozambique. Oude rotstekeningen laten zien dat er al duizenden jaren mensen wonen in het gebied. Rond 1400-1450 was er een groot rijk, met als hoofdstad en handelscentrum Groot-Zimbabwe. Er werd onder andere gehandeld in goud, ivoor, koper, textiel en glas. Vroege ontdekkingsreizigers schrijven over een prachtige stad. Helaas zijn de ruïnes in de loop der tijd stelselmatig geplunderd en weten we maar weinig over de geschiedenis van het ooit welvarende rijk.

Onkunde, gebrek aan investeringen en aanhoudende droogte zorgden ervoor dat de agrarische sector instortte en de voormalige graanschuur van Afrika raakte leeg en dor. Anno 2024 ervaren families in Zimbabwe dagelijks de grote gevolgen van de klimaatverandering: de droge periodes worden langer en heter en dan is het moeilijk om voldoende groente te verbouwen. De natte periodes zijn kort en hevig. Zo hevig, dat de regens grote overstromingen veroorzaken. Vastenactie wil kwetsbare families in het gebied ondersteunen.

We willen onder andere waterpunten met pompen aanleggen, de boeren leren hoe ze hun land effectiever kunnen bewerken - denk aan het gebruik van een zadenbank en het telen van inheemse rassen die beter tegen het lokale klimaat kunnen - en ze noodzakelijke materialen geven. Daarnaast willen we de families extra middelen van bestaan geven, bijvoorbeeld door een aantal groepen naailes te geven. Vrouwen hebben maar beperkt beschikking over grond. Dat beperkt hun mogelijkheden geld te verdienen én beïnvloedt hun sociale status. Door opleiding en training is er desondanks toch een gestage toename van vrouwen die deelnemen aan initiatieven om de voedsel- en inkomenszekerheid van families te verbeteren.

Wij bevelen deze actie van harte bij u aan. Help mee en steun de families in Zimbabwe. Dank u wel!

Daartoe staat gedurende de vastenperiode en met Pasen tijdens de vieringen de grote collectebus achter in de kerken voor uw gift.

Ook kunt u rechtstreeks een bijdrage overmaken op

bankrekeningnummer NL96 INGB 0003 5968 95 t.n.v. vastenactie, St. Stephanus Borne

bankrekeningnummer NL79 RABO 0309 4064 20 t.n.v. vastenactie, H. Stephanus Hertme

o.v.v. collecte Zimbabwe.

Veertigdagentijd. Tijd van bezinning. Een tijd om het met wat minder te doen

MOV-parochie Borne-Hertme