Uitnodiging Ariëns lezing

ARIËNS CONCERT EN ARIËNS LEZING 2024 TE ENSCHEDE

Negentig jaar geleden heeft jhr.mr. Charles Ruys de Beerenbrouck als voorzitter van het Ariëns-Comité op zaterdag 16 juni 1934 mede het grote standbeeld van Alphons Ariëns onthuld in Enschede. De bronzen Ariëns is gemaakt in het atelier van August Falise door meester beeldhouwer Hein Maessen en heel katholiek Nederland en Twente was aanwezig. Een film van de onthulling is nu te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=qPK7h_5lY8M.

Op zondag 14 juni 2024 zal het Ariëns-Comité opnieuw het Alphons Ariëns monument onder de aandacht brengen. Samen met De Museumfabriek, Rijksmuseum Enschede, en de Historische Kring Haaksbergen wordt er een Ariëns Symposium georganiseerd. Hub Crijns van het Ariëns-Comité verzorgt een lezing met lichtbeelden over Ariëns verbeeld in de kunst. Peter Eijkholt van de Historische Kring Haaksbergen houdt een verhaal over Alphons Ariëns in Haaksbergen en de coöperatieve textielfabriek De Eendracht.

Na de lezingen kunt u een kleine tentoonstelling bezichtigen in het Bleek Atelier met kunstvoorwerpen rond Ariëns, zoals aanwezig in De Museumfabriek en in Haaksbergen.

Koninklijke Stadsharmonie Enschede, met daarin de door Ariëns opgerichte Leo Harmonie, zorgt voor muziek. In de ochtend om half twaalf met een aubade bij het Ariëns standbeeld op het Ariënsplein (bij regenval gaat het niet door) en om 12:45 uur met een concert in De Museumfabriek.

Zondag 16 juni 2024

11:30 – 11:45 uur Ariënsplein

12:45 – 15:00 uur De Museumfabriek