Vooraankondiging: 152e Twentse Processie Kevelaer

Rond Kerstmis 1641 hoorde Hendrick Busman, toen hij over de hei van Kevelaer liep, een stem die hem zei een kapelletje te bouwen op deze plaats. Hij dacht dat hij het niet goed had verstaan, maar het werd nog tweemaal herhaald.

Met behulp van de pastoor van Kevelaer bouwde Hendrick het kapelletje. In de nacht van 1 juni 1642 bracht de pastoor het prentje, met de afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Luxemburg, die hun geschonken was, naar het kapelletje.

Noch diezelfde dag kwam een grote groep pelgrims op het kapelletje af uit Geldern en andere dorpen. Ook gebeurden er enkele wonderen, die opgetekend zijn. Mensen kwamen om te bidden, om kracht en nabijheid in tijden van grote verlatenheid.

Op deze plek, waar eens Hendrick Busman bad, komen vandaag honderdduizenden voor gebed. Zijn naam verdween uit de geschiedenis, nadat hij het kapelletje bouwde.

Om het kleine stenen gebedszuiltje bouwde men in 1654 naar voorbeeld van de kapel in het Belgische Scherpenheuvel de zeshoekige Genadekapel. Het kleine prentje is het originele prentje. De Twentse Processie zet de traditie voort om op bedevaart naar Kevelaer te gaan, dit jaar voor de 152e keer.

Op zaterdag 24 augustus vertrekken we ’s morgens vanuit verschillende plaatsen om onze Hemelse Moeder Maria te eren en dank te brengen in dit bijzondere genadeoord.

Verdere informatie zal volgen.

Namens de broedermeesters, Laurens van Urk