Osse, petret van ‘n pestoor

Pastoor Chrisjan Osse was in Beckum pastoor van 1907 t/m 1940 en heeft in al die jaren zoveel indruk gemaakt dat hij een bijna iconische status heeft in het kerkdorp van de gemeente Hengelo. Toneelvereniging Levenslust Beckum viert hun 75-jarig bestaan met een theaterspektakel over pastoor Osse. Dit eerbetoon aan de legendarische pastoor Osse vindt plaats op drie verschillende locaties.

'Appels en peeren, ook voor gereformeerden'. Voor menigeen geeft dit vraagtekens, maar iedere Beckumer kent deze kreet. Dit stond namelijk op een bord in zijn tuin. In de jaren '30 is ook een nieuwe kerk gebouwd, de huidige H. Blasiuskerk. En deze kerk is gebouwd met Osse-bakstenen, uit de fabriek in Losser. Pastoor Osse is geboren in Losser in het huidige 'Ossehoes' en hij is ook overleden in Losser, ziek en vermoeid na een fietstocht van Beckum naar Losser.

Jan Riesewijk heeft het script geschreven, alle gelden die nodig zijn om dit te bekostigen zijn binnengeharkt, de audities hebben vorig jaar plaatsgevonden en linksom of rechtsom is heel Beckum betrokken bij deze voorstellingen. Het is anno juni 2023 heel gewoon om mensen in klederdracht op het schoolplein of sportzaal te zien staan want dan moet er weer gerepeteerd worden.

Er zijn voorstellingen op 14 t/m 17 en 21 t/m 24 september 2023. Meer informatie en kaartverkoop is te vinden op de website van Theater Osse