Vanuit het parochiebestuur

Het jaar 2022 ligt achter ons. Hoogtepunten en dieptepunten werden ons deel. We mochten genieten van de hoogtepunten, maar moesten ook leren van de dieptepunten. Graag willen we die vaak vergeten. “Geen oude koeien uit de sloot halen” niet waar? Sommige mensen zijn verlamd van angst en vragen zich af welke rampen in 2023 op hen wachten. Nog meer ellende in de wereld? Nog meer kerksluitingen? Nog minder vieringen in de kerk? Anderen blijven geloven in hun idealen, die zij in 2023 willen realiseren.

Daartoe behoort ook onze werkgroep “Vitale parochie”. Zij willen een enthousiaste en levendige geloofsgemeenschap in Borne en in Hertme. Daarvoor organiseren ze jaarlijks meerdere activiteiten. Het parochiebestuur deelt hun enthousiasme en werkt op zijn eigen terrein van harte mee aan een gezonde en vitale parochie. Dat doen we voor jullie en heel graag met jullie. Wanneer we voor de realisatie van onderstaande bestuursplannen SAMEN tijd en energie inzetten, dan kunnen we veel bereiken. Kijken we naar 2023 dan willen wij naast de kerkradio ook mogelijk maken dat álle vieringen opgenomen worden. Dan kunnen thuis alle activiteiten in de kerk via de computer gevolgd worden. Daardoor kan ieder die niet meer in staat is, om naar de kerk te komen, in eigen huis bijvoorbeeld de eucharistieviering via de computer bijwonen. André Bourgonje heeft afgelopen jaar alle zondagse vieringen gestreamd en daar zijn we hem zeer dankbaar voor. Door de aanleg van een vast camerasysteem zullen in de toekomst alle vieringen live worden uitgezonden.

De afgelopen maanden hebben we de plannen op haalbaarheid getoetst en in januari zullen de eerste werkzaamheden plaatsvinden. Wie komt er helpen om onder deskundige leiding hand- en spandiensten te verlenen? Wie kan er koffiezetten tijdens de installatiewerkzaamheden, wie kan boodschappen doen, wie helpt de kabels naar de juiste plek te brengen. Wie heeft verstand van een computer, wie kan later achter de knoppen zitten om naast André, tijdens de eucharistie mooie beelden naar de huiskamers te sturen, enz. enz.

In 2023 zullen we onze gebouwen energiezuiniger moeten maken. Helaas hebben we op dit moment peperdure contracten met energieleveranciers. Zo snel mogelijk moeten we starten, om ons energieverbruik te verlagen. De plannen daarvoor liggen nu op de tekentafel van het ingenieursbureau dat de hele bezuinigingsoperatie begeleidt. Wie heeft kennis en ervaring van zo´n grote klus en bij wie kunnen we, indien nodig, terecht voor advies?

In 2023 moet er echt versterking van het bestuur komen. Bij voorkeur een vrouw, die samen met 5 mannelijke bestuursleden voor een evenwichtig beleid moet zorgen. Ook een tweede kandidaat (m/v) is van harte welkom, zodat het bestuur dan weer met 7 personen op volle sterkte is.

In 2023 moet de actie Kerkbalans echt een succes worden. Door de torenhoge energieprijzen (vooral gas en elektriciteit) dreigt een behoorlijk tekort op de begroting van 2023. We bezuinigen nu al flink op die kosten (minder warm in de kerk, zuinig met licht en water). We vragen iedereen naar draagkracht een extra steentje bij te dragen. Bij voorbaat dank!

Tot slot wens ik alle parochianen een fijn en gezond 2023. Een Zalig Nieuwjaar!

Hans Leushuis, vicevoorzitter van het parochiebestuur