NIEUWS


Heilig vormsel 2019

Op zondag 24 november kunnen kinderen uit Hengelo, Borne en Hertme die dan in groep 8 zitten het sacrament van het Heilig Vormsel ontvangen. In september gaat de voorbereiding op het H. Vormsel van start. De startavond voor vormelingen en ouders is op woensdagavond 11 september van 18.30-20.00 uur in de Stefans-Hof, Grotestraat 207 in Borne. Graag ontmoeten we jullie op deze avond! Je kunt je opgeven voor het H. Vormsel door te mailen naar secretariaat@pastoraalteam.nl

Werkgroep Vormsel:
H.H. Jacobus en Johannes / De Goede Herder,
Hanneke Verdonschot en pastoraal werker Annet Zoet.

Lof oogsten

Op woensdagavond 21 augustus om 19.30 uur is er aan het begin van de Melbuul’ndagen de jaarlijkse oogstdankviering in de St. Stephanuskerk. Voorgangers zijn pastor Annet Zoet, ds. Carla Borgers en ds. Johan Meijer. Muzikale medewerking wordt verleend door Louis ten Vregelaar (piano en orgel) en het bekende Bornse gitaarduo Double6 (Paul Homan en Rudi Oude Vrielink).

Als thema kozen we ‘Lof oogsten’, ontstaan toen één van de voorgangers een witlofsalade stond te maken. Witlofkwekers leven van het oogsten van de lof. En wij allen eten ervan, voor zover we deze groente lusten. Lof oogsten is ook een uitdrukking die hoort bij waardering voor een prestatie, een compliment dat je iemand geeft, een dankjewel voor arbeid en inspanning. En als wij een oogstdankviering in de kerk houden mag de Eeuwige onze lof oogsten, met een mooi loflied en een dankbaar gebed.
We zien uit naar een verrassende viering, die we laagdrempelig houden en we hopen dat die velen, jongeren en ouderen mag inspireren. Met het oog op mensen die overdag werken, hebben we gekozen voor het aanvangstijdstip half acht. Na de viering, die tevens de officiële opening is van de Melbuul’ndagen, is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een hapje en een drankje te ontmoeten op het plein van de Stefans-Hof.

Wees allen van harte welkom!

De folklorecommissie van de Melbuul’ndagen en de Raad van Kerken Borne

MIVA Collecte 2019

MIVA kerkcollecte 2019 vraagt aandacht voor meisjes in Kameroen. Op 24 en 25 augustus vindt de MIVA-collecte in de katholieke kerken plaats. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor meisjes in Kameroen. De bestemming van zuster Clementine. Zuster Clementine woont in Bangang, Kameroen. De inwoners van dit gebied hebben sterk geleden aan de gevolgen van de ziekte aids. Er is een hele generatie verloren gegaan. De kinderen van deze generatie zijn eenzaam achtergebleven zonder ouders. Zuster Clementine trekt zich het lot van deze kinderen aan.

Vaardigheden geven meisjes een toekomst: De achtergestelde meisjes krijgen hulp in het ontwikkelen van hun vaardigheden. In een sober klooster, geen stromend water, geen toilet, soms elektriciteit vangt. Zuster Clementine deze meisjes op. De achtergestelde meisjes krijgen hulp in het ontwikkelen van hun vaardigheden. Ze krijgen naailes, computerles of leren kappersvaardigheden. Dankzij Zuster Clementine hebben zij weer kans op een mooie toekomst. Zuster Clementine: ‘Een glimlach toveren op het gezicht van de meisjes, daar doe ik het voor’. Zuster Clementine bezoekt kansarme gezinnen en kinderen. Zij geeft ze de zorg die zo hard nodig is.
Marvelous kan nu staan: De 3-jarige Marvelous is geboren met een afwijking aan haar benen. Zuster Clementine zorgde dat ze geopereerd kon worden. Met een auto van MIVA kon zij Marvelous en haar familie bereiken. In Kameroen zijn er gelukkig meer mensen als zuster Clementine. Voor hen zijn er in 2019 nog zes auto’s nodig.

Over MIVA: In veel landen zijn basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs onbereikbaar voor de meest kwetsbaren. Gelukkig zijn er lokale mensen die zich inzetten om anderen te helpen. MIVA ondersteunt deze mensen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen. Voor meer informatie kijk op www.miva.nl/collecte-2019

Melbuul’ndagen

Boekenmarkt tijdens Melbuul’ndagen voor hulpproject op Sri Lanka. Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus doen de Bornse vrijwilligers van Stichting Hulp aan Sri Lanka mee, op de boekenmarkt op zaterdag en de warenmarkt op zondag. Ze komen met geschonken boeken, die twee stands vullen. Op zaterdag wordt de boekenmarkt gehouden van 09.00 uur tot 17.00 uur. Op zondag is de warenmarkt van 12.00 uur tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.

De opbrengst van deze dagen gaat naar Stichting Hulp aan Sri Lanka om een hulpproject te realiseren in de zeer arme regio Solepura. Pastoor Theo van der Sman is in overleg waar de nood het hoogst is. Het gekozen project wordt in augustus bekend gemaakt in de regionale kranten en via de site van de stichting.

Grote dank aan alle mensen, die boeken geschonken hebben!
Meer informatie over het werk van de stichting: www.stichtinghas.nl / facebook. Meer informatie over de deelname aan de boekenmarkt of aanmelden als vrijwilliger: Tel: 074-2673007

Kloosterdag

“Soms droom ik van een klooster in de buurt …” Op zaterdag 14 september bieden wij een dag aan voor ieder die verlangt naar ontspanning, religieuze bezinning en verbondenheid. De Stephanuskerk fungeert die dag als kloosterkerk, het bos en de velden rond Hertme als kloostertuin en de gemeenschapsruimte naast de kerk als refter waar we eten.
Een ééndags-retraite dus, zoals in een klooster, met een aantal korte gebedsvieringen in de kerk, wandelen, meditatie, creativiteit. Met stilte en elkaar ontmoeten aan de ‘tafel’ voor een goed gesprek over leven en geloof; samen eten en drinken.

  • Wanneer: zaterdag 14 september van 10.00-16.00 uur
  • Waar: start in de gemeenschapsruimte van de Stephanuskerk, Hertmerweg 27, Hertme.
  • Kosten: €10,-per persoon. Wij zorgen voor koffie en thee en soep tussen de middag. Graag zelf een lunchpakket meenemen.
  • Opgeven kan tot 7 september bij het Secretariaat Pastoraal Team contact@pastoraalteam.nl Inlichtingen: Hélène van den Bemt, 06-13609293 of Annet Zoet 06-27124695.

Hélène van den Bemt en Annet Zoet, Pastoraal werkers

Helpt u weer mee?

Een leuk dagje uit in de zomervakantie; wie wil dat niet? Maar voor sommige kinderen is dat helaas niet weggelegd. Ze groeien op in gezinnen waar geen geld is voor dit soort extraatjes. Voor deze kinderen wil de Werkgroep Vakantie en Vrije Tijd van de Protestantse Kerk Borne graag iets betekenen. Al enkele jaren hebben we als Werkgroep veel kinderen en hun ouders blij kunnen maken. Dat was te danken aan de spontane medewerking van veel Bornenaren. Dankzij kortingsbonnen en vrijkaartjes voor attractieparken, maar ook caravans en zomerhuisjes die ter beschikking werden gesteld, konden veel gezinnen iets leuks ondernemen.

Ook dit jaar doen we daarom weer een beroep op u.
Als u vrijkaartjes of kortingskaarten hebt voor bijvoorbeeld attractieparken, voorstellingen of dierentuinen en u maakt er zelf geen gebruik van, dan kunt u die kaartjes aan ons beschikbaar stellen. Het gaat om aanbiedingen die in de zomer geldig zijn. Wij zoeken dan een match met een gezin dat juist een wens heeft in die richting. U hoeft dus zelf niet mee en u hoeft verder niets te doen. U hoeft ons alleen te melden wat u in de aanbieding hebt. Ook treinkaartjes of andere vervoersmogelijkheden zijn welkom.

Deponeer deze in de groene brievenbus bij de pastorie Stationsstraat 1 Borne.

Ariënspublieksprijs

Door het aartsbisdom Utrecht is samen met het Ariëns-Comité en de Diocesane Kerkelijke Caritas Instelling de Ariënsprijs in het leven geroepen om de inzet in caritas en diaconie te bemoedigen, te waarderen en hierdoor te stimuleren. Ze draagt de naam van Alphons Ariëns, priester van ons aartsbisdom. Hij toonde grote betrokkenheid bij de in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente.

Voor de winnaars is er een geldbedrag en een kunstwerk. Daarnaast krijgt ieder genomineerd initiatief een aandenken. Net als in de vorige edities zal een publicatie gemaakt worden met daarin een portret van alle genomineerde activiteiten en projecten. Tevens is er een publieksprijs. De Parochiële Caritas Instelling (PCI) van de HH Jacobus Johannes parochie te Borne heeft haar Sinterklaasproject aangemeld om mee te dingen naar deze prijs. Met het Sinterklaasproject zorgt de Caritas dat in Borne ruim 100 kinderen, van minder bedeelde gezinnen, in de leeftijd tot 16 jaar een cadeaubon krijgen. Op deze wijze kunnen ook deze kinderen genieten van een mooi Sinterklaasfeest. De sinterklaasactie wordt jaarlijks georganiseerd samen met de Vincentiusvereniging en de Diaconie van de Protestantse gemeente Borne.

Graag zien we dat u uw stem voor de publieksprijs op ons project uitbrengt. Dit kan door naar de volgend site te gaan: www.dkci-Utrecht.nl Zegt het voort!

Bij voorbaat hartelijk dank,

Namens de Parochiële Caritas Instelling, Gerard Nordkamp, Gustaaf Boerjan en Jos Kemna

Druppels vakantie

Het was een warme dag geweest en in het midden van de avond werd het donker aan de lucht. De wolken lieten nog net genoeg ruimte, om de ondergaande zon de gelegenheid te geven om haar licht te laten schijnen op die donkere massa. Genoeg om het donkergrijze een gouden randje te geven. Ik stond buiten. Te kijken naar de bloemen en planten in de tuin. Ik dacht aan de zomer van vorig jaar, toen het zo gortdroog was en er heel veel in de tuin het niet heeft overleefd. Zo droog dat de boeren het mais voortijdig van het land haalden. Land dat as was.

Ik voel de eerste druppels en ik zie ze vallen op de grond. Wonderlijk dat ze als het ware als bolletjes blijven zweven op de grond en langzaamaan zie je de grond donkerde worden. De grond breekt open om het water te kunnen ontvangen. Een weldaad. Ik sta daar buiten en heb eigenlijk helemaal geen zin om naar binnen te gaan. Ik blijf staan. Ik voel de druppels water op mijn armen: het voelt aan als ijskoude pijltjes die op je neerkomen. En dan de geur van de lucht om je heen. Die typische geur die de regen brengt na een zonovergoten dag. Heerlijk!

En terwijl ik daar sta, bedenk ik dat het bijna vakantie is. Mensen zwerven weer uit over de wereld om nieuwe ervaringen op te doen, mooie dingen te zien, samen te zijn met de mensen die hen lief en dierbaar zijn, “nieuwe herinneringen maken”, zoals ik dat iemand hoorde noemen. Mensen die thuisblijven, noodgedwongen of weloverwogen, en daar proberen vakantie te vieren. Ik beken eerlijk dat ik er altijd tegenop zie om op reis te gaan.
Als je mij een dag voor mijn vakantie vraagt of ik thuis wil blijven, zeg ik altijd ‘ja’! Maar eenmaal op reis gaat het goed. Het is net als met de druppel die op de aarde valt: de aarde moet openbreken om de druppel te kunnen ontvangen.

De eerste dagen van de vakantie maalt het leven van alle dag nog door je hoofd: heb ik overal aan gedacht; heb ik mijn collega wel gezegd dat dit en dat nog moet gebeuren; als ze zus en zo maar goed aanpakken, want anders zit ik na mijn vakantie met de gebakken peren! De druppels vakantie zijn om je heen, maar je lichaam, je geest, je wezen moet nog openbreken om de vakantie te ontvangen!

In ons gelovig leven is dat niet anders. God is overal om ons heen. Hij spreekt tot ons, Hij is met ons en toch kost het ons moeite om Hem toe te laten. We worden opgeslokt door het leven van alle dag en communiceren met God is dan iets als die druppel die boven de aarde hangt. De weldaad van die druppel water is dan te vergelijken met de weldaad van God. Het raakt ons aan; we voelen het, maar voordat we openbreken en de weldaad werkelijk toelaten, dat vraagt wat. Zoals we ruimte moeten maken om werkelijk vakantie te vieren, moeten we ruimte maken om God in ons leven te ontvangen.

Vakantie vieren, of dat nu thuis of elders is, is ruimte maken voor het niet alledaagse. Daarmee komen ervaringen in ons leven, die de horizon kunnen verbreden, die maken dat donkere wolken van een randje licht worden voorzien. Vakantie vieren is ruimte maken voor de mensen om je heen, die je liefhebt, die je koestert. Vakantie vieren is – hoop ik – voor u ook ruimte maken voor de Schepper van al dat moois wat u overal in de wereld bewonderd! Iedere druppel water, iedere bloem, iedere vallei die u onderweg tegenkomt is een weerspiegeling van de gedachten van God.

En dat bent u zelf ook! Maak ruimte voor Hem met dankbaarheid. En als u dan een kerkje tegenkomt en daar een kaarsje aansteekt: wees dankbaar voor al het mooie en ook voor de vakantiedruppels die u op dat moment ontvangt.

Een mooie vakantie toegewenst.

Marc Oortman, pastoor

P.S. Vergeten: als u thuisblijft, of u bent weer thuis van vakantie, weet dat er in onze parochies een groot aantal kerken zijn en kapelletjes, waar u het hele jaar door welkom bent om kaarsjes aan te steken!

Nacht Zonder Dak

Op zaterdag 15 juni hebben jongeren in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, van de Protestantse Gemeente uit Borne en jongeren van M25 van De Goede Herder, de Heilige Geest Parochie en de HH. Jacobus en Johannes Parochie, samen deelgenomen aan Nacht Zonder Dak. Deze bijzondere actie is gehouden in de pastorietuin van de Heilige Blasiuskerk in Delden. Tijdens deze actie sliepen ruim 20 jongeren één nacht in een zelfgemaakte hut van karton, waarbij ze zich hebben laten sponsoren om zoveel mogelijk geld op te halen voor straatjongeren in Bolivia, Kenia en India. Door één nacht zonder een dak boven je hoofd te slapen, hebben de jongeren een klein beetje ervaren hoe hun leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld elke nacht hun nacht doorbrengen.

Met het geld dat is opgehaald, worden projecten gesteund die deze straatjongeren een betere toekomst geven. ‘Tear’ is de organisatie die ‘Nacht Zonder Dak’ initieert. Meer informatie kunt u vinden op: https://www.tear.nl/nacht-zonder-dak. ’s Middags werden kennismakingsspellen gedaan en was er alle ruimte om een hut te bouwen. Aan het begin van de avond kwam een medewerker van ‘Tear’ om de jongeren te vertellen over de projecten, waarvoor zij geld hebben ingezameld. Het maakte veel indruk op hen om te zien en te horen op welke wijze straatjongeren hun leven leiden. De jongeren hebben voor hun dakloze leeftijdsgenoten een bedrag van € 1614,- bij elkaar gebracht!

Na een korte nacht, die zij doorbrachten onder en in hun dozen, werden ze ’s ochtends rond 7.00 uur getrakteerd op gebakken eieren van de pastoor. Deze jongeren zijn inmiddels een hele ervaring rijker en hebben een steentje bijgedragen aan een betere wereld!

Mocht je dit initiatief aanspreken en heb je zin om mee te doen, dan word je van harte uitgenodigd om volgend jaar deel te nemen. Mail dan alvast naar: m25goedeherder@gmail.com.

Tuinviering 2019

Op weg gaan was het thema van de tuinviering op 30 juni. Vrijwilligers waren al vroeg aanwezig om alles voor te bereiden voor de viering. Altaartafel, stoelen, tafels, kaarsen, boekjes en de hapjes en de drankjes voor na de viering en dit keer, i.v.m. de brandende zon, werden er ook 4 partytenten opgezet, waardoor niet alleen de voorgangers en het koor ‘Con Brio’ maar ook alle bezoekers aan de tuinviering een mooi en goed schaduwrijk plekje hadden.

De voorgangers van de tuinviering 2019 waren Carin Timmerman, Gustaaf Boerjan en Laurens van Urk. Het koor ‘Con Brio’ luisterde de viering muzikaal op waardoor het mede een zeer geslaagde viering is geworden. De collecte was dit jaar evenals vorig jaar voor de stichting H.A.S. (Hulp aan Sri Lanka). De opbrengst van de collecte gaat naar het melkpoederproject ‘Solepura’. Solepura is gelegen in de Noord centrale provincie van Sri Lanka.

Een uitleg t.a.v. de collecte en op de actie Warm Hart werd door Jos Verheul gegeven. Hij zette een aantal gerealiseerde en lopende acties op een rij en deed een oproep voor nieuwe sponsoren en adoptieouders. Hij opperde ook het idee om als club of vereniging een adoptiekind financieel te gaan ondersteunen. Wist u dat u een kind financieel kunt adopteren/ ondersteunen voor slechts € 27,50 per maand? Voor dit bedrag kan het schoolgeld worden betaald en de kosten voor het dagelijks levensonderhoud.

De stichting H.A.S. is naarstig op zoek naar nieuwe (ook jongere) adoptieouders. Nieuwe adoptieouders en sponsoren zijn hoognodig! In dit kader is ook de stichting voorgedragen bij de KRO-NCRV ten behoeve van de Actie ‘WARM HART’. De KRO-NCRV stelt donaties van € 10.000, € 5.000 en € 2.500 beschikbaar voor een aangegeven goed doel. Ons goede doel is zoals u zult begrijpen de stichting Hulp aan Sri Lanka. De KRO-NCRV heeft uit alle aanvragen er 68 gehonoreerd als goed doel. Het is nu aan de goede doelen om zoveel mogelijk stemmen voor hun doel te verwerven. De 5 goede doelen die de meeste stemmen hebben verzameld worden uitgenodigd om voor een jury een pleidooi te houden en de jury te overtuigen waarom juist hun goede doel in aanmerking komt voor de donatie van de hoofdprijs € 10.000! De stichting vraagt u dan ook vriendelijk doch dringend op ons goede doel te gaan stemmen. U kunt uw stem uitbrengen op: www.kro-ncrv.nl/warmhart/stichting-hulp-aan-sri-lanka.
Na de viering zijn er twee zonnige boeketten als groet gebracht naar: mw. Bekhuis-Stokkingreef en mw. Yedema-Boere. Na afloop van de viering werd er nog gezellig nagepraat en werden er diverse wetenswaardigheden uitgewisseld onder het genot van een hapje en een (gekoeld) drankje. Dank aan alle vrijwilligers voor hun medewerking en het plaatsen van de partytent.

De redactie

Voor meer informatie over de stichting H.A.S.: zie de site: www.stichtinghas.nl of neem contact op met Ria van Leuteren 074 267.3007