Samen adventskrans maken

Een mooie weg om je voor te bereiden op het kersfeest is het maken van een adventskrans. Ze vervult haar eigen rol in de liturgie, maar kan ook in huiselijke kring de vier zondagen op weg naar het geboortefeest van Jezus markeren. Dat geldt zeker voor deze tijden nu we vaker dan ons lief is aangewezen zijn op ons huis om te bidden, te leven en te werken. Op de eerste zondag steken we de eerste kaars aan. Iedere zondag komt er een kaars bij. De kaarsen wijzen vooruit naar het licht van de wereld, de geboorte van Christus.

De krans is rond en staat symbool voor de aarde, heel de wereld. Hij geeft ook de cirkel van de jaargetijden aan. De kaarsen staan niet alleen voor de vier weken van voorbereiding op de geboorte, maar ook voor de vier windstreken: noord, zuid, oost en west.

Je kunt de krans versieren met groene takken en paars lint, kleur van de Advent. Het is mooi als de kaarsen paars zijn. Met een afwijkende kleur, voor de derde zondag, die van Gaudete, Verheugt U. Want dan neemt de kerk reeds een voorschot op de naderende vreugde. Op deze zondag kunnen daarom ook de kerstkindjes gezegend worden, hoewel velen ook daarvoor de vierde zondag bestemmen.

Als je voor het groen van de dennentakken kiest, verwijzen de naalden ook naar de doornenkroon die bij Jezus op het hoofd werd gezet toen hij zijn kruis moest dragen naar Golgotha. Zoals er trouwens vaker in deze tijd verwezen wordt naar de sterfelijkheid en het lijden van Christus, als een herinnering dat geboorte en sterven verbonden zijn in God.

Tenslotte, je kunt ook samen een adventsstukje maken, met vierkaarsen en dennengroen. Ook zo breng je op speciale wijze de komst van het Licht van de wereld tot uiting. Het geeft juist in deze tijden van corona een kans om op gepaste wijze, met afstand en toch ook in verbondenheid de Advent te beginnen, in huiselijke kring.

Paul Verbeek