Vastenactie 2018

Voor Vastenactie 2018 gaan we naar Zambia in Afrika. Het project waarvoor we geld gaan inzamelen is helemaal in het noorden van Zambia, tegen de grens met Tanzania, in de stad Mbala. Daar helpen de Zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria volwassenen én kinderen die het moeilijk hebben.

Achtergrond: Mbala is een arme stad met grote sloppenwijken. Hier wonen mensen die van het platteland naar de stad zijn gekomen in de hoop daar werk te vinden. Ze bouwen huisjes aan de rand van de stad. De meeste mensen vinden geen werk in Mbala. De sloppenwijken waar ze wonen – het geheel heet Zambia Compound – zijn niet te vergelijken met onze dorpen en steden. De wegen zijn onverhard en zo slecht dat je er met een gewone auto niet kunt rijden; door de zware regens in het regenseizoen, zitten ze vol diepe kuilen en zijn de zijkanten vaak ook veranderd in diepe geulen. Er is geen schoon water en geen elektriciteit in veel delen van Zambia Compound. Dat betekent dat de mensen naar de rivier moeten lopen om water te halen, maar het betekent bijvoorbeeld ook dat er geen goede wc’s zijn en geen riolering. Dat is onhygiënisch en daardoor worden mensen gemakkelijker ziek. Er is ook weinig ruimte om zelf wat groente te verbouwen.
Ongeveer dertig jaar geleden kwam er een groot probleem bij: veel volwassenen raakten besmet met het aidsvirus. In het begin, toen niemand nog precies wist wat er aan de hand was, gingen veel mensen dood aan aids. Ook raakten veel kinderen besmet als hun moeder het virus had – ze kregen het virus dan tijdens de bevalling of bijvoorbeeld via de borstvoeding. Er is veel armoede in deze families. Ze hebben vaak maar één maaltijd per dag, soms zelfs nog minder. Dan moeten de kinderen om eten bedelen bij de buren. Geld om het schoolgeld en bijvoorbeeld het schooluniform te betalen hebben de meeste mensen niet.
Sunsuntila: In Zambia Compound gaan veel kinderen dus niet naar school of stoppen na een paar jaar met de basisschool én heel veel kinderen krijgen thuis maar heel weinig eten. De zusters zijn daarom een weeshuis gestart: Sunsuntila. Dat is een woord uit de lokale taal (‘Bemba’) en het betekent ‘wiegen’, zoals je een baby in je armen vasthoudt en wiegt. Veel vaders en moeders gingen dood en hun kinderen werden wees. Meestal werden ze opgevangen door familie. Er zijn nu dus veel oma’s in Zambia Compound en in de omgeving van Mbala die voor hun kleinkinderen moeten zorgen, omdat hun zoons en dochters – de ouders van hun kleinkinderen – zijn overleden. Dat is voor de meesten heel moeilijk: ze zijn oud, kunnen niet meer werken en hebben nu weer de zorg voor kinderen.
Victor Braun School voor gehandicapte kinderen: Ook in Zambia Compound zijn gehandicapte kinderen. Sommige kinderen hebben een lichamelijke handicap, anderen zijn geestelijk gehandicapt. Veel mensen in de wijk schamen zich voor hun gehandicapte kind en weten ook niet zo goed hoe ze ermee moeten omgaan. Er zijn hier ook nog mensen die geloven dat een gehandicapt kind behekst is. De zusters hebben daarom een speciale school geopend voor gehandicapte kinderen: de Victor Braun School voor gehandicapte kinderen. Hier krijgen ze wat onderwijs, maar er komen ook twee à drie keer per week fysiotherapeuten om met de kinderen te werken. De ouders krijgen ook uitleg over de oefeningen, zodat ze die thuis met de kinderen ook kunnen doen.
Waar gaan we voor sparen?: We gaan voor het weeshuis Sunsuntila én voor de Victor Braun school voor gehandicapte kinderen geld inzamelen. De scholen hebben grote behoefte aan leermiddelen, zoals boeken en rekenmachines, looprekken en hometrainers maar ook aan speelmaterialen. Gedurende de Veertigdagentijd staat de ton voor uw gift achter in de kerk. Bij de volgende editie van de Kerkwijzer ontvangt u meer gegevens over het project met bijbehorend vastenzakje en acceptgiro. U kunt ook gebruik maken van de bankrekeningnummers van de geloofsgemeenschappen, graag o.v.v. ‘Vastenactie’ t.w.
  • St. Stephanus Borne: ING NL96 INGB 0003 5968 95
  • H. Stephanus Hertme: Rabo NL79 RABO 0309 4064 20
Alvast hartelijk dank voor uw gift
MOV-groep Borne en Hertme