Café Liedenbaum

Per 1 oktober is café slijterij ‘Liedenbaum ‘ overgenomen door Martin en Jori Kappert. Dat houdt in dat de familie Liedenbaum, na meer dan een eeuw, geen uitbater meer is van ons bekende dorpscafé. Hiermee komt een einde aan de periode café Liedenbaum in Hertme. De familie Liedenbaum was in al de tijd dat ze eigenaar was van het café en de slijterij zeer nauw bij de gemeenschap en de parochie van Hertme betrokken. Om even bij de laatste generatie te blijven: we weten allemaal hoe Jan en Ria altijd in de gemeenschap stonden en wat Hertme aan hen te danken heeft. Iedereen kon altijd bij hen aankloppen voor een feestje, bijeenkomst, enz.. Jan en Ria dachten dan altijd mee om alles zo voordelig mogelijk te regelen. Dit ging soms wel eens ten koste van hun eigen inkomsten. Voor de verenigingen en voor de kerk gold hetzelfde.

De muziekvereniging heeft sinds mensenheugenis gerepeteerd en uitvoeringen gegeven in de zaal bij Liedenbaum. Hetzelfde geldt voor de malletband. Jan en Ria dachten vaak meer aan het belang van de verenigingen dan aan hun eigen belang.Jan was jarenlang, tot aan zijn dood, lid van het herenkoor. Het koor had altijd zijn vaste stek bij Liedenbaum: met feestjes, vergaderingen, koffietafels met St. Caecilia maar vooral ook na de repetities. Wat voor de andere verenigingen gold, gold zeker ook voor het koor.In de loop der jaren hebben vele clubs en verenigingen Liedenbaum (Lindeboom) als thuisbasis gehad.
Met recht een thuisbasis. “Bie Lindeboom wa’j in hoes”. Je was er eigen. Je was er thuis. Als je er als vreemde binnen kwam, was je er ook snel eigen. Daar zorgde Jan dan wel voor met één van zijn vele grappen. Jan en Ria waren geweldige noabers voor de kerk. De kerk kon altijd bij hen terecht, of het nu was voor het gebruik van de zaal bij avondwakes, parochiebijeenkomsten, het lenen van stoelen, kopjes, of wat dan ook, Jan en Ria hielpen daar waar ze konden.
Na de dood van Jan bleef Ria in dezelfde stijl doorgaan. De gemoedelijkheid en gulheid bleef tot de laatste dag. Ria, en Jan (postuum) ontzettend bedankt voor alles wat jullie voor Hertme hebben gedaan.Ria, we wensen je heel veel fijne jaren in je nieuwe omgeving in Borne. Je hebt het dubbel en dwars verdiend. We hopen je nog heel vaak in Hertme terug te zien. Vergeet ons niet. We wensen Jory en Martin Kappert heel veel succes.
Locatieraad H. Stephanus Hertme